Skip to content

 Hygiëne en voeding 

Ik vind hygiëne heel belangrijk en let daar ook goed op. Als kinderen verschoont worden, vervang ik steeds de stoffen luier waar zij op liggen op het verschoonblok. Het verschoonblok wordt regelmatig schoongemaakt met Dettol. Zelf was ik mijn handen na iedere verschoonbeurt. En luiers worden in de daarvoor bestemde luierzakjes weggegooid in de speciale luieremmer in de garage. Deze wordt zeer regelmatig verschoond.

Kinderen hebben bij de opvang hun eigen beker/fles/bord/bestek/bakje en van thuis eventuele meegebrachte speen. Gedurende de dag worden deze materialen goed schoon gemaakt en aan het einde van de dag staat alles schoon in de kast.

Handen worden na het eten en drinken schoongemaakt met natte wegwerpdoekjes voor kinderhanden. Na toiletbezoek worden handen gewassen en ook na buiten spelen of het naar school zijn geweest worden de handen gewassen. Kinderen liggen niet in elkaars bed zonder dat de lakens, hoofdluier, knuffels verschoond zijn. Bij iedere maaltijd of etensmoment krijgen de kinderen die een slabber hebben een schone slabber.

De box wordt iedere dag schoongemaakt en zo nodig meerdere keren op een dag. Ditzelfde geldt ook voor de kinderstoelen. Speelgoed wordt regelmatig schoongemaakt en/of gewassen. Bij binnenkomst trekken de kinderen hun schoenen/laarzen uit en worden jassen opgehangen op de daarvoor bestemde kapstok.
Kinderen die pantoffels bij zich hebben krijgen die ook aan. Als de kleding van het kind erg nat is geworden door ongelukjes of buiten spelen krijgen zij schone kleding aan. Het is daarom noodzakelijk dat u zorgt voor reserve kleding.

In de opvang krijgen de kinderen vers en gevarieerd fruit. Voor de jongere kinderen pureer ik het fruit en voor de grotere kinderen wordt het fruit in stukken gesneden. De kinderen krijgen meerdere stukken fruit aan stukken gesneden. Het drinken is water of diksap. Het brood is van de warme bakker en is vezelrijk, bruin en dagelijks vers. Ik let er op dat het brood zo min mogelijk stoffen bevat waar kinderen allergisch op kunnen reageren.

De melk die bij het brood gedronken wordt, is afhankelijk van de wens van de ouder. Er bestaat ook een mogelijkheid tot het drinken van havermelk en/of sojamelk. Het beleg bestaat naast de gebruikelijke kaas en worst ook uit wat zoet beleg. De halvarine is ook zonder toevoeging van allergenen. Eventuele koekjes en/of snoepjes zijn ook verantwoord. Kinderen kunnen als dit een wens van de ouders is, ’s avonds warm eten. Dit kan door de kinderopvang worden verzorgd, echter ook meegebracht eten van de ouders kan worden opgewarmd.

Back To Top